Нови протести в Гърция срещу името на Македония

Нови протести в Гърция срещу името на Македония

Нови протести в Гърция срещу името на Македония

Хиляди гърци протестираха снощи в големите градове в северната част на страната срещу плановете на правителството да реши 30-годишния спор за името на съседна Македония.

Около 2000 души се стекоха по улиците на Пела, исторически център на антична Македония и родно място на Александър Велики, предава Франс прес, като отбелязва, че организаторите са очаквали двойно повече протестиращи.

Каним съседите, които не познават историята, да посетят нашите музеи и археологически разкопки, за да разберат, че Македония е гръцка, заяви пред тълпата в Халкидона, Солунско, кметът Йоанис Цукнидас. Подобни митинги имаше в още 12 града в тази част на Северна Гърция.

От 1991 г. Атина отказва да признае съседната си страна заради името и страховете, че Скопие ще предяви териториални претенции към Северна Гърция. Заради спора Гърция се противопостави и на приемането на Скопие в НАТО и ЕС. Големият пробив беше отбелязан през последните месеци от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, но и двамата се сблъскаха със съпротива в страните си.

Официална Атина е готова да приеме име, което съдържа топонима Македония като Нова Македония, Северна Македония или Горна Македония, но при условие, че промяната на името ще бъде записана в конституцията и че само това име ще се използва вътре в страната и в международните й отношения.

Опозициите в двете страни са против това решение, макар и с коренно противоположни мотиви.

В събота ВМРО-ДПНЕ също излезе на протест в Скопие срещу промяната на името.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ