Новият парламент положи клетва

Новият парламент положи клетва

Новият парламент положи клетва

Минути след 9:00 ч. днес Мика Зайкова, най-възрастният депутат в новото 45-о Народно събрание на България, официално откри първото пленарно заседание.

Проверката на кворума преди откриването бе направена поименно, тъй като системата за електронно гласуване, която обичайно се използва за целта, е в новата сграда на Народното събрание. На предварителна организационна среща по-рано тази седмица обаче парламентарните групи избраха откриването на парламента да се случи в старата сграда.

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“, каза Зайкова.

„Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – вие, старите управници, и ние, уж бъдещите нови управници. Народът много пъти е казвал истината – дали на протести, дали на референдум, дали на избори, но на 4 април той ни изпрати тук в тази зала с една-единствена поръка – промяна“, допълни още тя.

„Независимо, че имаме различни политически виждания, мисля, че имаме една-единствена цел – това е просперитетът на България… Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук“, завърши Зайкова.

След това заедно с останалите членове на новия парламент положиха клетва като народни представители. Тя звучи така:

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.

Първото гласуване на депутатите беше в полза на това техните колеги, поставени под задължителна изолация, свързана с COVID-19, да получат право да се включват дистанционно в полагането на клетва, както и в пленарните заседания на парламента. С вдигане на ръка народните представители единодушно гласуваха „за“.

Общо петима депутати, включително лидерът на „Има такъв народ“, Слави Трифонов, положиха клетва онлайн.

На откриването на заседанието присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на религиозните общности, председателят на Конституционния съд, бившият президент Росен Плевнелиев, членове на Министерския съвет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ