Новият парламент положи клетва

Новият парламент положи клетва

Новият парламент положи клетва

Минути след 9:00 ч. днес почетният председател на 46-ото Народно събрание Мика Зайкова официално откри първото пленарно заседание.

Проверката на кворума преди откриването този път премина по-бързо, тъй като се случи с електронната система на парламента вместо поименно, както се случи при откриването на 45-ия парламент.

В края на своята реч Зайкова прочете клетвата, която народните представители полагат в началото. Тя звучи така:

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.

„На добър час, дами и господа, очаквам от вас работа“, каза почетният председател на парламента Мика Зайкова след произнасянето на клетвата.

Речта на Зайкова

„Суверенът, нашият народ, ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост.“ Това заяви най-възрастният депутат в новия парламент, 79-годишната Мика Зайкова, която откри първото пленарно заседание на 46-ото Народно събрание.

Тя призова депутатите да са добри, усмихнати и конструктивни, за да работят за мечтата на народа и просперитета на България, „за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз“.

„За втори път ми се пада честта като най-възрастен народен представител да открия 46-ото Обикновено народно събрание.. Да, това е привилегия не само на възрастния опит, това е привилегия, която аз уважавам много“, коментира Зайкова.

„Иска ми се да споделя с вас поуките, които би трябвало да си извадим от резултатите в изборите. Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно, то е повече от едно – първо, народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат. Това означава, че народът ви гласува сериозно доверие, а това е и отговорност, дами и господа представители на партиите на промяната“, обясни почетният председател на парламента. Тя допълни, че разчита и на разума на онези народни представители, които вече са били избирани за такива и „които наистина искат да работят за просперитета на България“.

„Второто важно нещо, което суверенът каза, това е, че не дава мнозинство на нито една от партиите, тоест каза ни: „Дами и господа, работете заедно, за да осъществите мечтата на България, а мечтите трябва да се сбъдват“, каза Зайкова.

По думите ѝ третото важно нещо, което народът казва, произлиза от ниската избирателна активност. „Каза ни: „Да, изборите са демократична процедура, те се прилагат, но не ги ли прилагаме много често?“ Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа, защото наистина ни чака много работа“, отбеляза още тя.

Призив за реформи

Зайкова припомни за публикувания вчера доклад за върховенството на закона на Европейската комисия. „Там много ясно ни каза: „В България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор в тази държава да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем. Те ни казаха и още важни неща – че не бива да избираме съдии без конкурси и че имаме проблем може би с висшия съдебен съвет, нищо, че оставиха под черта Закона „Магнитски“, но това е едно петно за България, което ние бързо и срочно трябва да изтрием и да докажем, че наистина сме правова държава, че върховенството на закона в нас е над всичко, че искаме да направим България просперираща. Моля ви, имайте го предвид при всяко ваше решение“, заяви Зайкова.

Тя призова за съдебна, образователна и пенсионна реформа. Допълни, че трябва да се мисли и за бизнеса, защото „от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим много, да имаме високи доходи и да има достойни пенсии“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ