Ново меню за децата в детските градини

Ново меню за децата в детските градини

Ново меню за децата в детските градини

Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини са подготовили експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БНТ.

От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци.

Доброволци от Фондация "За храната" са прегледали менютата на различни детски градини. В момента на практика се оказва,че сутрин и следобед децата консумират тестени храни, които са със съдържание на бяло брашно. А всъщност пълнозърнест хляб им дават два пъти в седмицата в много от случаите, коментира Наталия Александрова от фондацията, чиито представители искат в менюто на децата да има повече пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, по-малко захар и тестени изделия. 

Използването на колбаси е ограничено, а месото трябва да бъде без кост и мазнини, смятат още експертите. Пилешкото например трябва да бъзе без кожа.

Новите рецепти дават възможност и за приготвяне на сезонни менюта.

До дни сборникът трябва да бъде внесен за одобрение в Министеството на здравеопазването. Очаква се да влезе в сила през есента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ