НС най-сетне сформира постоянни комисии. ИТН оглави 7 от тях

НС най-сетне сформира постоянни комисии. ИТН оглави 7 от тях

НС най-сетне сформира постоянни комисии. ИТН оглави 7 от тях

Парламентът сформира дълго отлаганите постоянни комисии и избра ръководствата им. Това е стъпка към стартиране на законодателната дейност на това Народно събрание по същество. 

При разпределението на председателските места спор в залата предизвика само изборът на Радомир Чолаков от ГЕРБ за председател на комисията по правата на човека и решението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да не предлага представители в ръководствата. В началото от ПГ"Изправи се БГ!Ние идваме!" обявиха, че не желаят председателски и заместник-председателски места в нито една от 22-те комисии. Не се прави така в една парламентарна република, ако всички последват вашия пример и оттеглят номинациите си за председатели и заместник-председатели, комисиите ще останат без ръководства, реагира председателят на парламента Ива Митева.

Според окончателното разпределение "Има Такъв народ" оглави седем постоянни парламентарни комисии. ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Демократична България" получиха по четири председателски места, ДПС - две.

Председателството на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагане и използването на СРС и достъпа до данните на електронните съобщения е на ротационен принцип за по една парламентарна сесия. Тя се поема първо от Светлин Стоянов от ИТН, след това от Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, следва БСП - Филип Попов, ДБ - Иван Димитров, ДПС - Елхан Кълков.

ИТН имат председатели на бюджетна комисия - Любомир Каримански; комисия по конституционни и правни въпроси - Андрей Михайлов; Иван Хиновски е председател на комисията по енергетика и климат; Димитър Гърдев - по външна политика; комисия по земеделието - Пламен Абровски.

Комисията по здравеопазването ще ръководи Силви Кирилов Петров, който беше номиниран за здравен министър във втория проектокабинет на партията. А Николай Радулов е председател на комисията по обществен ред и сигурност.

ГЕРБ-СДС получават председателското място в комисията по въпросите на Европейския съюз в лицето на Томислав Дончев.Комисията по транспорта - Росен Желязков.Комисията по култура и медии - Тома Биков. Радомир Чолаков оглави комисията по правата на човека, а Николай Хаджигенов от ИБГНИ възрази председателското място на тази комисия да бъде дадено на ГЕРБ.

ДБ ще председателства комисията по околната среда и водите - Борислав Сандов. Ивайло Мирчев - комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии; Цецка Бачкова - комисията за взаимодействие с гражданското общество.Комисия по политиките за българите извън страната - Антоанета Цонева.

БСП оглавяват комисията по отбрана - Атанас Зафиров. Начело на социалната комисия бе избран Георги Гьоков. В комисията по образованието председателското място е за Ирена Анастасова. Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е с председател Иван Ченчев.

Комисията по икономическата политика, иновации и туризъм оглави Йордан Цонев от ДПС. Колегата му Халил Летифов - комисията по регионална политика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите