Обама одобри създаването на център за борба с чуждата пропаганда

Обама одобри създаването на център за борба с чуждата пропаганда

Американският президент Барак Обама подписа закона за отбраната, който предвижда военен бюджет над 600 млрд. долара за 2017 г.

Законът предвижда и създаването на център за борба с чуждестранната пропаганда и дезинформация. Структурата ще е част от Държавния департамент. Създаването му у възложено на държавния секретар, министъра на отбраната и шефовете на няколко федерални агенции.
Центърът ще е натоварен с „проследяване и оценка на чуждестранни информационни материали, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, както и за техните съюзници и партньори“. В случай на нужда той  трябва да осигури подкрепа при разпространяването на „основана на факти“ информация.

САЩ ще разширят освен това действието на „закона Магнитски“ върху всички страни, който предвижда въвеждането на едностранни санкции по отношение на лица които според САЩ са извършили нарушения на човешките права или са замесени в корупция, отбелязва Би Би Си. (Законът носи името на руския юрист Сергей Магнитски, разкрил злоупотреби на чиновници с държавни средства, арестуван, измъчван и починал в московски затвор през 2009 г.)

На чужденците от списъка ще бъде забранено да влизат в САЩ, визите им ще бъдат анулирани, а тяхната собственост и активи в САЩ ще бъдат блокирани. Първоначално „законът Магнитски“ се прилагаше само за руски длъжностни лица.

Въпреки че одобри закона Обама разкритикува рязко няколко части от документа, включително свързаните с американския затвор в Гуантанамо. Според президента пилеенето на милиони долари за по-малко от 60 затворници подкопават позициите на САЩ в света и само поощряват екстремистите.

Обама заяви, че ще продължи битката си за закриване на затвора, въпреки съпротивата на Конгреса.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ