30 млн. лева помощ за превозвачите, обмислят мерки за подкрепа и на екскурзоводите

30 млн. лева помощ за превозвачите, обмислят мерки за подкрепа и на екскурзоводите

30 млн. лева помощ за превозвачите, обмислят мерки за подкрепа и на екскурзоводите

След днешния протест в София на туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна, транспортният министър Росен Желязков обяви, че от няколко дни се уточнява нова мярка, насочена към автобусните превозвачи.

"Целево ще бъдат прехвърлени 30 млн. лева от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Става дума за грантово подпомагане", уточни министър Желязков и допълни, че тази мярка предстои да бъде защитена пред ЕК. Той увери, че субсидиите към автобусните превози няма да се намаляват, както и 100% компенсациите ще се гарантират в рамките на годината.

Утре на заседание на ресорната парламентарна комисия, ще се обсъдят предложенията за промени в Закона за автомобилните превози. По отношение на срока за доказване на финансовата стабилност същата ще бъде удължена с три месеца, като за целта вече министърът е подписал промените в съответната наредба. "Съвместно с НАП, МВР и Автомобилна администрация ще се предприемат действия в страната и по границите във връзка с контрола върху сивия сектор", поясни той. 

Междувременно, социалният министър Деница Сачева съобщи, че се обмислят мерки в подкрепа на екскурзоводите, които към момента не попадат в обхвата на нито една от действащите мерки за социално подпомагане. Работещите в сектора са около 1412 души, а представител на Съюза на екскурзоводите изтъкна, че работещите се нуждаят от безвъзмездна финансова помощ в 6-месечен срок. 

Сачева напомни, че новият дизайн на мярката 60/40, която ще действа от 1 юли, е за подкрепа на съществуващата заетост. По настоящия дизайн на мярката може да се кандидатстват до 30 юни, а последните плащания по нея ще се извършват до 30 юли, каза министърът.

По отношение на мерките в подкрепа на туризма, министър Николина Ангелкова напомни, че се обсъжда създаването на гаранционен фонд, което ще стане чрез предложение в Закона за туризма. Тя съобщи още, че по мярка за микро- и малки предприятия по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, за грантова подкрепа от 3 000 до 10 000 лева са одобрени 361 проекта за туроператори и 95 за туристически агенти. Друга мярка за туроператорите, свързана с последните промени в Закона за здравето, е за възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети. Мярката и указанията за ползването й са готови, предстои финално съгласуване с МФ и нотификация от ЕК, като идеята е тя да стартира за този сезон и да важи още две години - през 2021 и 2022 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ