Обмислят механизъм за временно отстраняване на главния прокурор

Обмислят механизъм за временно отстраняване на главния прокурор

Обмислят механизъм за временно отстраняване на главния прокурор

Най-добрият начин за решаване на проблема с търсенето на отговорност от главния прокурор е промяна в Конституцията. Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор докато тече разследването. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. 

По думите ѝ е предвиден специфичен механизъм за избор на разследващ магистрат, който да разследва данни за извършено от главния прокурор престъпление. Въпросният магистрат ще се избира подобно на случайното разпределение на делата, а кръгът на подбор трябва да включва различни магистрати на високо ниво. 

Тя заяви, че ще са необходими и гаранции, че главния прокурор няма да се намесва в разследването срещу него. Именно поради тази причина се обмисля механизъм за временното отстраняване на обвинител номер 1 при такива ситуации. 

"Най-добрият начин за решаването на проблема е изменение на Конституцията. Това е най-сигурният механизъм, с който да решим този структурен проблем за нашата съдебна система", категорична беше министър Йорданова. 

Тя информира депутатите още, че министерството на правосъдието подготвя законодателно предложение, свързано със санкциите от САЩ по закона "Магнитски", с което да се създава гаранция за защита на добросъвестните български юридически и физически лица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ