Очаквано, Си Дзинпин бе избран за лидер на китайските комунисти

Очаквано, Си Дзинпин бе избран за лидер на китайските комунисти

Си Дзинпин получи очаквано нов 5-годишен мандат начело на Китайската комунистическа партия, съобщи официалната информационна агенция Синхуа.

Централният комитет на партията го избра за генерален секретар заедно с още шестима постоянни членове на политбюро, което на практика управлява Китай.

Другарят Си е на власт в Китай от 2012 г. Вчера името му и мислите му за новата ера на социализма с китайска специфика, развити в над 3-часова реч през първия ден на партийния конгрес, официално влязоха в Хартата на китайската компартия, т.е. в нейния обновен устав, и така той бе поставен наравно с основателя на режима Мао Дзедун.

Си Дзинпин е определян като най-могъщия китайски лидер от 40 години насам.

Досега само Мао и Си имат честта да присъстват в устава със своите „мисли“. За мислите на Дън Сяопин, архитектът на икономическите реформи, е използван по-малко престижния термин „теория“.

Включването на името му в устава дава на 64-годишния Си Дзинпин огромен авторитет, тъй като ще е трудно на когото и да е да се противопостави на канонизирания от партията лидер. Това може да му позволи да остане на власт като генерален секретар или на друг стратегически пост и след 2022, когато изтича вторият му мандат.

Освен Си Дзинпин само премиерът Ли Къцян запазва мястото си в постоянния комитет на политбюро. В главния управителен орган на страната влязоха трима приближени на Си.

Останалите членове са вицепремиерът Уан Ян и лидерът на партията в Шанхай Хан Жън.

Уан Кишън, всемогъщият шеф на централната дисциплинарна комисия, който отговаряше за борбата с корупцията, напуска обаче политбюро и комисията, понеже е навършил 68 г. – горната граница за висшите ръководители в Китай. Новият шеф на борбата с корупцията ще е Джао Лежи.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ