Опозицията във Венецуела се опитва да вземе властта, Мадуро не отстъпва

Опозицията във Венецуела се опитва да вземе властта, Мадуро не отстъпва

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела и положи клетва, съобщиха осведомителните агенции.

"Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела", заяви Гуайдо на митинг на опозицията във венецуелската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Насионал".

В Каракас хиляди хора излязоха снощи по улиците, за да искат отстраняване на правителството на президента социалист Николас Мадуро заради огромната инфлация, недостига на основни стоки и миграционната криза, която раздели семейства

Гуайдо е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство. Той заяви, че временно поема президентския пост и ще свика избори.

Малко след това американският президент Доналд Тръмп съобщи, че признава Гуайдо за временен президент и призова другите западни правителства го направят, а той се зарече да продължи натиска върху Каракас. "Днес, официално признавам председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела". Тръмп посочи, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела.

Същевременно президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава.

"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство", заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела.

В реч пред хиляди привърженици от балкон на президентския дворец в Каракас Мадуро обвини САЩ и опозицията, че се опитват "да извършат държавен преврат и да докарат на власт марионетно правителство".

Николас Мадуро поиска от държавните институции "да затегнат редиците в подкрепа на демокрацията" и отново призова армията, смятана за негов основен поддръжник, да му гарантира лоялността си.

"Призовавам армията, военните на нашата родина, националните въоръжени сили, към най-голяма вярност, единство и дисциплина. Ще спечелим и тази битка. Лоялни винаги, предатели никога!", заяви Мадуро.

Хуан Гуайдо пък заяви в Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света и изрази решимост да възстанови конституционния ред в страната, отбелязва ТАСС.

В писмо до посолствата на всички държави, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги призова да запазят дипломатическото си присъствие в страната.

До момента подкрепа на Гуайдо като временен президент на Венецуела освен САЩ са изразили Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай, Перу, Коста Рика и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Боливия, Куба, Турция и Мексико.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ