Орбан очаква Тръмп в Унгария по време на предизборната му кампания

Орбан очаква Тръмп в Унгария по време на предизборната му кампания

Орбан очаква Тръмп в Унгария по време на предизборната му кампания

Унгарски премиер Виктор Орбан се надява Доналд Тръмп да посети Будапеща в следващите седмици, за да стимулира кампанията по преизбирането му на поста, съобщи "Гардиън".

Мозъчният тръст Център за основните права, свързван с правителството на министър-председателя, е отправил покана към бившия американски президент, посочва източник на изданието.

Поканата идва в момент, в който Орбан влиза в кампания преди изборите на 3 април, когато партията му Фидес ще се изправи срещу обединена опозиционна коалиция, разглеждана като най-голямото предизвикателство пред управлението на Орбан, откакто стана премиер преди 12 години.

„Хората във Фидес наистина биха искали Тръмп да посети Будапеща през март“, каза източникът, който добави, че Тръмп все още не е получил поканата. Ако това се случи, посещението ще е първото извън САЩ за бившия държавен глава след загубата на изборите през 2020 година.

Орбан беше един от ранните поддръжници на Тръмп, като го подкрепи още през лятото на 2016 година. Двамата разговаряха по телефона през януари и Тръмп му върна услугата, като публично го подкрепи за изборите през април. Лично посещение ще се разглежда като голям стимул за кампанията.

„Тези посещения имат огромно влияние върху унгарската консервативна общност, защото виждат Тръмп като икона, като човек, който е прекарал президентството си при силен попътен вятър“, каза източник, близък до Фидес. Бивш републикански служител обаче коментира, че Тръмп се страхува да не се зарази с коронавирус при пътуване в чужбина и може да предпочете да не пътува.

Вероятно бившият американски президент е бил поканен на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC), която трябва да се проведе в края на март в Будапеща. Това ще бъде първият път, в който европейска страна ще е домакин на водещото консервативно събитие.

Милош Санто, директорът на Центъра за основните права, каза пред унгарската информационна агенция MTI, че редица американски сенатори ще присъстват на конференцията, както и Сантяго Абаскал, който е лидер на испанската партия Вокс, както и синът на бразилския президент Жаир Болсонаро – Едуардо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ