Още 4 щата съдят Тръмп заради "мечтателите"

Още 4 щата съдят Тръмп заради мечтателите

Още 4 щата съдят Тръмп заради "мечтателите"

Министрите на правосъдието на Калифорния, Минесота, Мериленд и Мейн са внесли жалба във федералния съд на Северна Калифорния срещу администрация на Доналд Тръмп и решението й да прекрати програмата DACA като противоконституционна и незаконна, съобщи Франс прес.

Програмата защитава над 800 000 млади имигранти без документи, които са пристигнали в САЩ като деца. Прекратяването й беше обявено на 5 септември.

Други 15 щата, сред които Ню Йорк и Вашингтон вече внесоха жалби срещу отмяната на програмата още на 6 септември.

Ако през следващите месеци не бъде гласувана реформа на миграционната политика, младите нелегални мигранти, наричани  „мечтателите“може да се окажат принудени да напуснат САЩ. 

Повече от ¼ от „мечтателите“ живеят в Калифорния и никак не е случайно, че нашия щат е шестата по сила икономика в света, заяви правосъдният министър Ксавиер Бесера.

Краят на DACA може да струва скъпо на Калифорния. Според проучване техният принос към икономиката на щата е 11,3 млрд. долара годишно – повече отколкото във всички останали щати взети заедно.

В жалбата на Калифорния за запазване на статута и временните разрешения за работа на „мечтателите“.

Решението на Тръмп понеже ожесточени критики и от демократите, и от републиканци. В цялата страна имаше многохилядни протести.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ