Още свидетелства за контакти на щаба на Тръмп с руски разведки

Още свидетелства за контакти на щаба на Тръмп с руски разведки

Още свидетелства за контакти на щаба на Тръмп с руски разведки

Източници на Ройтерс в американските правителствени кръгове са потвърдили информацията, че участници в предизборната кампания на Доналд Тръмп са имали нееднократни контакти с руските спецслужби. За това миналата седмица съобщи „Ню Йорк тамс“, като цитира свои източници.

Според новото потвърждение контактите са били засечени през миналата година преди изборите в САЩ през ноември. Ройтерс отбелязва, че източниците й са петима бивши и сегашни правителствени служители, „запознати отблизо със ситуацията“.

Във вторник „Ню Йорк таймс“ съобщи за връзки на предизборния екип на Тръмп с руските специални служби. Според източници на изданието американското разузнаване е прихванало през 2016 разговори на представители на щаба на милиардера с висши представители на руското разузнаване и руски чиновници. Контактите са били засечени около времето, когато разузнаването е събирало доказателства за участието на руски хакери в кибер атаката срещу сървърите на Демократическата партия.

Тръп нарече публикациите безсмислици и опит за оправдаване на многобройните грешки на Хилари Клинтън по време на предизборната кампания. Руското разузнаване заяви, че няма да коментира „твърдения без доказателства“ в медиите, отбелязва Би Би Си.

ФБР води в момента три различни разследвания за възможното влияние на атаките на руските хакери върху резултатите от изборите в САЩ, съобщи Ройтерс.

В Питсбърг агентите на ФБР се опитват да установят самоличностите на хакерите, разбили компютърната система на демократите през 2015-2016, което доведе до срив на подкрепата за Клинтън. В Сан Франциско тече разследване на хакери от група, наричаща се Guccifer 2.0, която публикува електронната кореспонденция на шефа на щаба на Клинтън, Джон Подеста.

Третото разследване е на финансови преводи от руски компании и частни лица, за които има подозрение,  са свързани с Тръмп.

На фона на разрастващия се скандал Тръмп влезе в нов рунд срещу медиите. Той прибегна до необичайна за американските президенти среща с избиратели, както в предизборната кампания, в Мелборн, Флорида, за да заяви, че медиите отказват да „съобщят истината“ и затова той се обръща пряко към американците.   

Истината, според него, е че управлението върви „много гладко“ и не са верни твърденията на медиите, че администрацията е в хаос. Месец след влизането му в Белия дом администрацията на Тръмп още не е попълнена. 

През седмицата администрацията на Тръмп понесе тежък удар с оставката на съветника по национална сигурност Майкъл Флин за нерегламентирани частни контакти с руския посланик във Вашингтон.

Флин е премълчал информацията да контактите си с руската страна, заяви шефът на кабинета на Тръмп Рейнс Прибъс в интервю за телевизия Ен Би Си. Прибъс отново отрече за контакти на други хора от щаба с руски агенти. „Говорих с висши представители на разузнаването и те ме увериха, че статията (в „Ню Йорк таймс“) е преувеличение, пълно с грешки и абсолютна неистина“, заяви служителят на Тръмп, също без да назовава имена. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ