Оспорвана надпревара между Тръмп и Байдън. И двамата вярват в победата

Оспорвана надпревара между Тръмп и Байдън. И двамата вярват в победата

Битката за президентският пост в САЩ се оказа по-ожесточена от очакваното. Към 6 часа българско време в страната затвориха и последните избирателни секции, като до момента още не е ясно кой е победителят.

Към момента изглежда, че настоящият президент  Доналд Тръмп ще спечели вота в Охайо, Флорида и Тексас, докато бившият вицепрезидент Джо Байдън е фаворит в Аризона. Това са ключови колебаещи се щати, които на практика решават изборния резултат, пише Си Ен Би Си.

По данни на Би Би Си до момента демократът Байдън води в президентската надпревара със 220 гласа в избирателната колегия срещу 213 за Тръмп. За да стане президент, един от кандидатите трябва да събере поне 270 гласа.

Републиканците и демократите се боря и за контрол над Сената на САЩ, като Демократическа партия спечели ново място в Колорадо, което през 2016 г. отиде за Републиканската партия, докато обратното се случи в Алабама.

Според Ен Би Си камарата на представителите ще остане под контрола на демократите.

Джо Байдън заяви, че е уверен в спечелването на изборите, съобщиха осведомителнвите агенции.

Той обаче каза, че ще отнеме известно време до обявяването на резултатите. Призова симпатизантите си да бъдат търпеливи и да не губят вяра. "Смятаме, че сме на път да спечелим тези избори", каза Байдън в реч в своя щат Делауер малко след полунощ.

„Уверени сме за Аризона”, каза 77-годишният политик, застанал до съпругата си Джил. "Ще спечелим Пенсилвания", добави Байдън.

Същевременно с Доналд Тръмп предрече "голяма победа" на президентските избори в САЩ.

„Ние водим с ГОЛЯМА преднина, но те се опитват да ОТКРАДНАТ Изборите. Никога няма да им позволим да го направят. Не може да се подават гласове след затварянето на изборните Секции!”, написа президентът в Twitter.

„Ще направя изявление тази нощ. Голяма ПОБЕДА”, заяви той във втори туит.

Социалната мрежа отбеляза веднага като потенциално заблуждаващ туитът на Тръмп за „открадване” на изборите.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ