Откриха множество нарушения на граничните пунктове при акция на НАП

Откриха множество нарушения на граничните пунктове при акция на НАП

Откриха множество нарушения на граничните пунктове при акция на НАП

Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП.

Операцията се е провела тази нощ. Резултатите ще бъдат обявени от изпълнителния директор на приходната администрация Румен Спецов на ГКПП "Капитан Андреево" по-късно днес, информират от БТА. 

Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП. Операцията е била тази нощ.

"Днешната акция е следствие на акция, която бяхме провели със служители на ДАНС преди почти 2 дни, най-вече на този пунктовете за обеззаразяване. Откриха се известни несъответствия и направихме повторна проверка, при която се оказа, че при касовите апарати, които са на пунктовете за леки и тежкотоварни автомобили има касови апарати, които отчитат касови бележки, а не са свързани към системата на НАП. Това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума не стига до отчетите на НАП", заяви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево".

Спецов отбеляза, че контролните действия продължават като целта да види каква е причината за това несъответствие. По думите му, половината от касовите апарати, които са на ГКПП "Капитан Андреево", не са свързани с НАП, но фирмата стопанисва и други пунктове. На пунктовете "Малко Търново", "Лесово" и "Капитан Андреево" също са открити нарушения, добави Спецов. 

"Става въпрос за десетки милиона лева, които не са отчетени към НАП. Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки автомобили плюс автобуси, половината от тези приходи не отиват към НАП. Точната сума ще бъде обявена след като приключи проверката", допълни  изпълнителният директор на НАП.

Спецов обясни каква част от таксите, които се събират на пункта, отиват в държавната хазна. По думите му, от сумата, която се взима от леките автомобили 80% отива към държавата и 20% е за фирмата. 

"Фирмата изразява съжаление за допуснатата грешка и е готова да окаже пълно съдействие до приключване на проверката. Акцията е регулярна, не е по сигнал и ще има големи санкции", обясни шефът на НАП. Според него, най-вероятно става въпрос за стари модели касови апарати, които не отговарят на изискванията.

"Фирмата декларира големи касови наличности - говорим за десетки милиони. Предстои цялостна проверка към фирмата по всички линии, не извършваме запечатване на обекта. Фирмата ще постави нови касови апарати и нова компютърна система, които отговарят на изискванията, за да може работата им да продължи и да не спира потока от автомобили. Невъзможно е да спрем работата на фирмата", каза още Румен Спецов.   

На въпрос дали е готов да подаде оставка ако се окаже, че обвиненията за данъчни измами се окажат верни, Спецов отговори: "А кой ще понесе политическата отговорност, ако се докаже, че всички лъжи за данъчни измами не са верни?".

Спецов обяви също, че в средата на другата седмица ще бъде обновен на страницата на НАП списъкът с фирми, свързани с лицата, обявени от закона "Магнитски".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ