Отлага се гласуването на промените в Закона за енергетиката

Отлага се гласуването на промените в Закона за енергетиката

Отлага се гласуването на промените в Закона за енергетиката

Енергийната комисия на парламента отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене. Заради краткото време изникнаха казуси, които не можем да решим, един от тях е бизнесът. Това съобщи за в. „24 часа“ нейният председател Валентин Николов. Промените трябваше да бъдат гласувани в зала в понеделник.

Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти - битови потребители на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени - тоест от 5 август миналата година до 31 март тази година. Казусът се появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с „Булгаргаз“ по свободно договорени цени. Става въпрос за 45 млн. лв., по сметки на работодателите.

„Решението трябва да се намери по най-бързия начин. То трябва да развърже казуса за възстановяване на надплатени суми както за купения от бизнеса газ от 1 януари, така и за цените на газа за балансиране“, обясни Николов.

Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, в което се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви. По-късно през деня пък Асоциацията на организациите на работодателите поиска оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Въпреки забавянето на промените в закона, хората, които ползват газ и топлинна енергия, трябва да са спокойни, че парите им ще бъдат върнати максимално бързо от доставчиците им - газоразпределителните компании и топлофикациите“, добави Николов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ