Отношенията между САЩ и Турция се обтегнаха заради пастор

Отношенията между САЩ и Турция се обтегнаха заради пастор

САЩ наложиха санкции срещу турските министри на правосъдието и на вътрешните работи Абдулла Гюл и Сюлейман Сойлу във връзка със случая с американския пастор Андрю Брансън, който Турция съди за връзки с т. нар. Фетхуалистка терористична организация (ФЕТО). Това съобщи снощи говорителят на Белия дом Сара Сандърс. Последва остра реакция от правителството на Турция и лично от президента Реджеп Ердоган. Междувременно турската лира удари рекордно дъно срещу долара.

„Смятаме, че той е жертва на нечестно и несправедливо отношение от страна на турското правителство”, заяви Сандърс във Вашингтон за пастора Андрю Брансън.

Санкциите са наложени съобразно приетия от Конгреса на САЩ през 2016 г. т. нар. акт  „Магнитски“, насочен срещу лица, замесени в корупция и нарушения на правата на човека. По същия закон действат и мерките срещу руски компании и официални представители, участващи в анексията на Крим и конфликта в Украйна.

Сара Сандърс подчерта, че санкциите срещу турските министри са „по нареждане на президента” на САЩ Доналд Тръмп.

Турция осъди наложените от Съединените щати санкции на нейни министри заради случая със задържания от турските власти американски пастор, обвинен във връзки с терористични организации. Тя призова САЩ да отменят "това погрешно  решение", като в противен случай заплаши с ответни мерки, предадоха световните агенции.

"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", каза турското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ДПА.

То призова САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреди, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".

"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА. Той написа в Туитър, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ