Парламентарният контрол ще се излъчва вече по БНТ 2

Парламентарният контрол ще се излъчва вече по БНТ 2

Парламентарният контрол ще се излъчва вече по БНТ 2

Петъчният парламентарен контрол ще се излъчва вече по програма БНТ 2 на на Българската национална телевизия и Българското национално радио. Това решиха депутатите, като приеха текст от проекта за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Досега парламентарният контрол се излъчваше пряко по БНТ1. 

„За“ текста гласуваха 130 народни представители, „против“ - 89, въздържали се нямаше.

Вчера депутатите спориха по това предложение. От ГЕРБ и Обединените патриоти защитиха идеята за излъчване по БНТ2, като се аргументираха, че каналът има национално покритие.

От БСП и ДПС се обявиха против. Социалистите видяха в прехвърлянето на излъчването на петъчния контрол от БНТ1 в БНТ2 "престъпление срещу демокрацията, срещу прозрачността".

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се обърна към колегите си с въпросите "Вие тук за какво сте? За да ви показват по телевизора ли?"

Отпада и блиц-контролът, който се провеждаше в Народното събрание във всяка първа сряда на месеца. Предложението е на ПГ на ГЕРБ и бе прието със 113 гласа „За“ и 83 - „против“. Текстът за промяна на правилника на парламента, внесен от ГЕРБ предвижда да отпадне задължението всяка първа сряда от месеца министър-председателят и неговите заместници да се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси за общата политика на правителството. Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията за изготвяне на правилника Данаил Кирилов обясни, че блиц-контролът се запазва в комисиите и министрите ще дават сведения пред тях.  От БСП обвиниха вносителите в мракобесие. Павел Шопов от ПГ на „Обединени патриоти“ пък призова парламентът да се върне към старата си практика, защото блиц-контролът се е оказал просто "силно пропагандно средство".  ДПС излезе със свое предложение блиц-контролът просто да бъде преместен в четвъртък, тъй като срядата е ден за редовни правителствени заседания. Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки трябва да има много широк и обхватен парламентарен контрол, но не по този начин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ