Парламентът нямa да работи днес. БСП и ДПС отказаха да се регистрират

Парламентът нямa да работи днес. БСП и ДПС отказаха да се регистрират

Парламентът нямa да работи днес. БСП и ДПС отказаха да се регистрират

Само два дни след старта на есенната си сесия, парламентът не успя да започне работа днес. Депутатите от БСП и ДПС отказаха да се регистрират, което доведе до липса на кворум. В началото са се регистрирали 119 депутати, след което председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прикани народните представители към повторна регистрация, но и тя се оказа неуспешна. На фона на викове "Оставка" от страна на депутатите от БСП Караянчева обяви, че днес няма да има заседание и напомни, че следващото редовно пленарно заседание е идната сряда.

По правило петък е денят за парламентарен контрол. По програма, трима министри трябваше да отговарят на въпроси днес - министирът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на околната среда Емил Димитров и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

От тук нататък депутатите от БСП ще се регистрират само за обсъждане Изборният кодекс, заяви шефката на левицата Корнелия Нинова.

"Очевидно управляващите нямат мнозинство. Единствената ни цел е да осигурим машинното гласуване. Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които легитимират управляващите", каза Нинова.

ДПС не са се регистрирали, защото има такова решение на парламентарната група, обясни лаконично на излизане от парламента Нигяр Джафер от ДПС. Малко по-късно обаче колегата й Хамид Хамид отрече да има такова решение и каза, че "цели 12 депутата от ДПС се регистрираха сутринта."
 
"В сряда със сигурност ще има кворум", каза пък Борис Ячев от НФСБ, с което опроверга твърденията на Нинова и отбеляза, че ДПС е опозиция отдавна. А Валентин Николов от ГЕРБ призна, че днес е имало отсъстващи депутати и от ГЕРБ, но вероятно - по уважителни причини.
 

Не е сериозно да се налага политическа воля чрез липса на кворум, коментира пък Явор Нотев от групата на независимите депутати и допълни, че те са се регистрирали и двата пъти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ