Парламентът ще гледа повторно мораториума върху цените на тока, водата и парното

Парламентът ще гледа повторно мораториума върху цените на тока, водата и парното

Парламентът ще гледа повторно мораториума върху цените на тока, водата и парното

Депутатите ще гласуват отново днес решението си за мораториум върху цената на тока, водата и парното за битови абонати. Очаква се те да одобрят предложението на създадената Временна парламентарна комисия за енергийната криза замразяването на цените да влезе в сила от днес и да важи до края на март догодина. Комисията предлага срокът да е с начална дата 16 декември 2021 г. и крайна – 31 март 2022 г. 

Началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова настоя да се внесе нов вариант в парламента заради неясноти. "Това, което е неясно, е текстът. Той не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво", каза вчера тя.

Заради мораториума Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отмени вчерашното си заседание, на което трябваше да обсъди предложенията и мотивите за поисканото поскъпване на тока за битовите потребители средно с 11,5% от 1 януари догодина. Увеличение се очакваше и за парното – там процентът е средно 13 на сто. Правителството обаче обяви, че продължава да търси механизъм по-високите цени да се избегнат. От Министерския съвет заявиха, че се обмисля временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията или законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия за контролирането на цените, като в същото време се запази независимостта на контролния орган. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ