Парламентът ще обсъди влизането на Банката за развитие в ПИБ

Парламентът ще обсъди влизането на Банката за развитие в ПИБ

Парламентът ще обсъди влизането на Банката за развитие в ПИБ

Депутатите ще обсъдят предложение да бъде създадена Временна комисия по повод придобиването от Българската банка за развитие (ББР) на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

Предложението е внесено от БСП и беше включено в дневния ред за четвъртък.

Сделката за увеличаването на капитала на ПИБ със средства на държавната банка бе одобрена наскоро от Комисията за защита на конкуренцията. В решението на органа бе записано, че изменението в капитала  няма да доведе до промяна на лицата, които упражняват контрол върху ПИБ, поради което не е налице концентрация.

При сделката ББР придоби 18,35%  от капитала на банката, а частният инвеститор Карел Комарек чрез фамилната си фондация – 7,87%. По този начин досегашните мажоритарни собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев вече имат по 31,35% дял в банката, вместо досегашните 42,5% всеки.

Според критиците на сделката в управителния съвет на ПИБ обаче засега няма изискване да влезе представител на ББР, каквато обикновено е практиката при осигуряване на държавна подкрепа на частна компания. Освен това акциите бяха купени на цена от 5 лв., което бе близо двойно по-висока цена от пазарната стойност на акциите на ПИБ към момента на финализирането й.

Увеличаването на капитала на ПИБ беше поставено като изискване, за да бъде България допусната до валутния механизъм ERM-II и Европейския банков орган.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ