Временна комисия ще проверява изхарченото от правителства и държавни дружества за 10 години назад

Временна комисия ще проверява изхарченото от правителства и държавни дружества за 10 години назад

Временна комисия ще проверява изхарченото от правителства и държавни дружества за 10 години назад

Парламентът създаде Временна комисия, която ще проверява как са били разходвани публичните средства от правителствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години.

Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" бе комисията да се казва Временна комисия за ревизията и да се фокусира върхо последните 4 години, но по предложение на ДПС "ревизията" беше сменена с проверка. От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС. "Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта", заяви Манолова.

В хода на дискусията Йордан Цонев от ДПС направи редакционно предложение, комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост, уточнява БТА.

По предложение на Румен Христов от ПГ "ГЕРБ - СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи проверка за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да бъде постоянна, както и предложението на БСП да наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет в оставка за сключване на договори за концесии и продажба на болници и друга държавна собственост. Това провокира гневна констатация от Корнелия Нинова, която заяви от парламентарната трибуна "Започна се! Еуфорията от вчерашната ситуация за голям анти-ГЕРБ фронт започна да се спихва."  След това заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" я подкрепиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.  

Гласуваната временна комисия се състои от 18 членове, като вклюва по трима от всяка парламентарна група: Дани Каназирева, Тома Биков и Маноил Манев от ГЕРБ, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от "Има такъв народ", проф. Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от "БСП за България", Йордан Цонев, Сергей Кючуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от "Демократична България" и Драгомир Ошаков и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!". За неин председател бе избрана Мая Манолова. Начело на комисията ще бъде Мая Манолова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ