Парламентът стартира процедурата за избор на нов управител на БНБ

Парламентът стартира процедурата за избор на нов управител на БНБ

Парламентът стартира процедурата за избор на нов управител на БНБ

Народното събрание откри днес процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка. В 20-дневен срок всяка от парламентарните групи ще може да номинира свой кандидат, а предложенията ще се депозират в бюджетната комисия.

Според правилата номинираните трябва да има опит в областта на икономиката, финансите и банковото дело. Всеки номиниран ще мине през проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Всички кандидати ще бъдат изслушани на открито заседание на комисия по бюджет и финанси. Въпроси ще могат да задават и медиите, като ги изпратят до комисията.

 

Изборът ще бъде чрез гласуване в пленарната зала. Новият управител на БНБ трябва да бъде подкрепен от гласовете на повече от половината от присъстващите депутати в залата.

Мандатът на сегашния гуверньор на БНБ Димитър Радев изтече още на 15 юли миналата година. Едно от най-спряганите в публичното пространство имена за този пост е на Илиян Михов, ректор на елитният университет INSEAD. Името му като възможна кандидатура за този пост беше обявено първо от Йордан Цонев от ДПС.  "Продължаваме промяната" готвят за управител на БНЛ един професор от Сингапур, казва се Илиян Михов, брат е на шефа на ББР", заяви Цонев в предаването "Тази неделя" на bTV преди дни и увери, че е научил името от източник от управляващата коалиция. Ден по-късно премиерът Кирил Петков индиректно потвърди, че Михов е сред обсъжданите номинации като на директен въпрос по темата първо заяви, че не иска да цитира конкретни имена, но след това заяви, че "ако човек като Илиян Михов е на тази позиция, бихме се гордяли....би било дарение за България4$=

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ