Партиите в Италия искат Матарела да остане за втори президентски мандат

Партиите в Италия искат Матарела да остане за втори президентски мандат

Партиите в Италия искат Матарела да остане за втори президентски мандат

Управляващите партии в Италия поискаха от Серджо Матарела да остане президент за втори мандат, след като не успяха да се споразумеят за компромисен кандидат тази седмица.

80-годишният държавен глава изключваше възможността да остане на поста си, но тъй като политическата обстановка на страната се усложнява, изглежда много малко вероятно той да устои на натиска, пише „Ройтерс“.

Премиерът Марио Драги разговаря с Матарела в събота, като му каза, че трябва да остане на позицията си „за доброто и стабилността на страната“ според източник от правителството. Този ход идва след пет последователни дни на гласуване в парламента без особен успех.

„Италианците не заслужават повече дни на объркване“, обяви Матео Салвини от партията Северна лига. „Да препотвърдим президента Матарела… Проблемите на италианците няма да ни чакат“, каза още той.

В Италия държавен глава се избира чрез всенародно гласуване, в което участват 1009 парламентаристи и регионални представители. Избират победителя при тайно гласуване, което обаче партийните лидери понякога опитват да контролират. За да победи, кандидатът трябва да има най-малко 505 гласа в своя полза.

Премиерът Марио Драги вече изрази одобрението си към възможността да заеме президентския пост, но основните партии отказаха да предложат името му за гласуване, отчасти заради опасенията, че рязката промяна може да доведе до срив на и без това крехкото правителство.

В опитите си да изберат възможно най-скоро наследник на Матарела вчера парламентаристите проведоха две гласувания за президент. Тази сутрин се състоя седмото такова, което е завършило с 387 гласа за Матарела. Според агенция АНСА ще е необходимо осмо гласуване, което започва в 16:30 ч. местно време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ