Партията на Меркел отложи избора на нов лидер

Партията на Меркел отложи избора на нов лидер

Партията на Меркел отложи избора на нов лидер

Изпълнителният комитет на германския Християндемократически съюз (ХДС) реши да отложи партийния конгрес за избора на нов лидер, насрочен за 4 декември, предаде „Ройтерс“.

Заради усложнената ситуация от втората вълна от COVID-19 събитието в град Щутгарт бе отменено официално от генералния секретар Пол Земяк. Засега не е ясно кога ще бъде избран наследник на Ангела Меркел начело на ХДС. На свое заседание на 14 декември комитетът ще разгледа възможностите пред конгреса, като не е изключено той да се проведе в онлайн форма, макар че това вероятно би изисквало конституционно изменение.

Първоначално се очакваше вотът да се състои през месец април, след като по-рано тази година Анегрет Крамп‑Каренбауер подаде оставка от ръководния пост. До момента кандидати за лидер са Армин Лашет – премиер на Северен Рейн-Вестфалия, провинцията с най-много население, съперникът на Меркел Фридрих Мерц, както и експертът по външна политика Норберт Рьотген.

По-рано германският канцлер обяви и решението си да не се кандидатира на следващите федерални избори през октомври 2021 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ