Патриотите лансират нови идеи в помощ на туризма у нас

Патриотите лансират нови идеи в помощ на туризма у нас

Патриотите лансират нови идеи в помощ на туризма у нас

7-дневни ваучери на стойност 210 лв., които да се използват до края на 2021 г. в родните хотели, да получи всеки, който през последната една година е внасял осигуровки във фонд „Пенсии“, искат патриотите. Стимулите за българския туризъм са записани в нов законопроект за промени на Закона за извънредното положение и по предварителни данни тези ваучери ще струват 657 160 000 лв. на държавания бюджет, информира "24 часа". 

Една от идеите, които се предлагат от лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатите Христиан Митев и Валентин Касабов, е да се дават ваучери от по 100 лв. за директори на училища и детски градини с цел ученически екскурзии. Предвижда се ваучерите да бъдат и в електронен формат, като на тях ще пише номер и дата на издаване, както и срок на валидност, име и подпис на издателя. Те ще могат да се издават от министъра на туризма или опълномощени от него лица. 

Патриотите предлагат също туроператорите да имат на разположение не един месец, а една година след отмяната на извънредното положение, за да върнат парите от вече платени, но пропаднали екскурзии. Според тях по този начин ще се спасят от фалит голяма част от фирмите в бранша. 

Предлага се помощ и за работещите в сектора на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. За срок от 3 месеца НОИ да превежда 60% от средномесечния осигурителен доход за юни, юли и август 2019 г. за служителите на хотели, ресторанти, туроператори и туристически агенции. Средствата трябва да дойдат от фонд „Безработица“ и да се изплащат в 5-дневен срок след предоставена информация от Агенцията по заетостта. По предварителни изчислелния в законопроекта се предвижда това да коства на държавата 46 140 000 лв.

Работодателите ресторантьори и хотелиери обаче трябва да се задължат, че в следващата една година няма да съкращават персонала, за който са взели пари. В случай, че бъде съкратен служител, ще трябва да бъдат върнати усвоените от държавата средства.

Облекчения и за плажуващите, предлага Валери Симеонов. До края на 2020 г. плажните чадъри и шезлонги да са напълно безплатни, но концесионерите да плащат само 50% от цената за наем на плажа. По предвартелни изчисления това ще ощети държавния бюджет с 4 500 000 лв., но тези средства могат да бъдат компенсирани от неизползваните пари за реклама на туризма за миналата година, които са на стойност 15 млн. лв., посочват още патриотите.

До края на 2021 г. ДДС на ресторантьорски, туристически и кетъринг услуги да е 9%, а година след отмяната на извънредното положение общинските съвети да могат да намаляват или изцяло премават туристическия данък, искат още депуатите от НФСБ. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ