Петков: Независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година

Петков: Независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година

Петков: Независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година

Продоволствието на България е голям приоритет на българското правителство. Това потвърди премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание.

„Имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително запалване на сграда в техния АЕЦ. Да, беше административна сграда и нямаше опасност за радиация, но тогава решихме, че не може да поемаме риск във връзка с количеството зърно, което България има. Какво би станало, ако имаме такъв инцидент и загубим потенциална реколта? Затова решихме да купим количество, достатъчно България да има до следващата реколта през 2023 г. Това означава, че България ще има резерв близо 1,5 милиона тона, така че да можем да сме готови във всяка ситуация да осигурим продоволствието“, коментира Петков.

Той обясни, че страната ни ще купи това количество зърно още тази седмица.

„Купуваме го по пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв“, допълни премиерът.

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни. Ситуацията от вчера с два спрени кораби от Агенция „Митници“ Петков обясни с допълнителни проверки на Агенцията.

„Агенция „Митници“ прави своите стандартни проверки. Няма нищо извънредно и ако всички проверки минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите тръгват. Ако има проблем, прави се анализ на пшеницата. Така че не сме излезли извън законовите рамки", обясни той.

„Мога да гарантирам на българските граждани, че независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година“, каза още Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ