Петков обеща на пътните фирми изплащане на всичко дължимо до 30 юни

Петков обеща на пътните фирми изплащане на всичко дължимо до 30 юни

Петков обеща на пътните фирми изплащане на всичко дължимо до 30 юни

Премиерът Кирил Петков е уверил ръководството на Българската браншова камара "Пътища", че фирмите ще получат цялата дължима сума за извършените от тях, но неразплатени дейности, до 30 юни. Това съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков след среща на ръководството на организацията с премиера, която продължи повече от час. Браншът обаче остава в протестна готовност.

"Предупредили сме и премиера, че ако не срещнем ускоряване на процедурите от страна на държавната администрация, сме в непрекъсната стачна готовност, включително сме готови и да стигнем до безсрочни стачни действия", заяви председателят на Камарата, като допълни, че в сряда няма да има протести.

"Получихме конкретика в срокове за разплащане от страна на държавата за изпълнените от пътносторителните фирми дейности, които са в съответствие с подписаните миналата година споразумения с фирмите, които предвиждат до 30 юни да получат всички пари. Получихме и уверение, че ще можем да поддържаме непрекъсната оперативна връзка, включително и лично с премиера, за да може, ако нещо от това, което той пое като ангажимент, не се случва по вина на някой друг, той да бъде информират и да вземе съответните мерки", допълни Чайков.

Желанието на правителството е крайната проверка за извършената от фирмите работа да бъде направена от Антикорупционната комисия в парламента, но на базата на технически доклади от комисията, която вече работи почти два месеца и за която получихме уверения, че ще приключи работа до 7 май. Когато Антикорупционната комисия каже докладите на техническата комисия са изрядни, правителството може да извърши разплащане по договорите. За да няма съмнение дали някой не си е уредил по-ранно плащане, в кратки срокове ще се прегледат всички документи и плащането ще мине анблок, както сега ще мине плащането на половината от дължимата сума – поравно за всички, каза още Чайков. 

Той напомни, че действащите споразумения с пътните фирми изтичат на 30 юни, а ремонтите на пътните обекти трябва да приключат до 30 май, което по думите на Чайков не е възможно, защото до този момент те не са започнати.

В процеса на удължаване на споразумението, ще бъдат изчистени всички детайли на ниво пътна администрация, за да може да има "отпушване" на процеса по подобряване на пътната инфраструктура. Проекторешението на НС предвижда възлагане по старите договори на нови участъци за ремонт, които са предвидени в бюджета на пътната агенция, допълни Чайков.

Пътностроителните фирми излязоха на вчера на национален протест, организиран от Българската браншова камара "Пътища", с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършани от тях дейности. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато Пътната агенция спря да възлага дейности. Причината за протеста беше отказът на Народното събрание да гласува предложеното от регионалното министерство и внесено от депутати решение, което да даде възможност да започне решаването на проблемите в сектора. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ