Петков и ГЕРБ с взаимни нападки за членството ни в Шенген

Петков и ГЕРБ с взаимни нападки за членството ни в Шенген

Петков и ГЕРБ с взаимни нападки за членството ни в Шенген

Управляващи и опозиция отново влязоха в задочен словесен дуел. Този път ябълката на раздора е темата за влизането на страната ни в Шенген. От Брюксел, където е на посещение премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни тепърва ще трябва да гради доверие в европейските си партньори, за да влезе в Шенгенското пространство. Като причина за загубеното доверие той изтъкна, че "през годините сме ги лъгали и сега ни нямат доверие", с което косвено обвини за сегашното ни положение бившите управляващи от ГЕРБ. Последва реакция от страна на ГЕРБ, които твърдят, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че е станало тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България. "Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги премиери от ЕС или с комисари", посочи тя. 

"България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в Шенгенското пространство", заяви премиерът Кирил Петков пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща ЕС-Африка.

"Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавала, сме ги лъгали и сега ни нямат доверие. Те подават ръка, но ние сега трябва да направим едно ново ниво на доверие. Всички знаем прказката за лъжливото овчарче. Сега е важно да покажем, че новото български правителство прави това, което обещава", каза Петков по повод разговорите, които е провел с премиера на Нидерландия Марк Рюте, чиято остовна тема е била за Шенген.

По думите му, страната ни номинално е изпълнила изискванията за вход в Шенгенското пространство, но сега въпросът е да спазва ефективно. "Това означава да няма контрабанда по границата, наистина да имаме контрол. Да гарантираме, че не само като закони, но и като истинско изпълнение го постигаме. Обещах, че ще започнем сериозен диалог и в сфери, които те виждат като потенциални дефицити, да се опитаме да работим по тях веднага", посочи премиерът Петков. 

Последва светкавична реакция от страна на ГЕРБ, които попитаха защо премиерът Кирил Петков не брани позицията на страната ни за Шенген.

"Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Има няколко вече призива и от ЕП, както и решение на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Ясно е, че България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, всичките едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега", заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС  и бивш външен министър Даниел Митов.

Той изрази надежда премиерът да уведоми своя колега за ръста на контрабандата. "Надяваме се, че министър-председателят е уведомил за ръста на незаконните мигранти, които преминават през територията на България. Ето това е в месечната информация относно миграционната обстановка в България. От тук може да се проследи тенденцията. Нашите западни партньори виждат и усещат засиления миграционен натиск на мигранти, които минават през територията на България, който беше почти нулев, докато управляваше ГЕРБ", посочи Митов. 

Депутатът от ГЕРБ и също бивш външен министър Екатерина Захариева заяви, че е станало тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България. "Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги премиери от ЕС или с комисари", каза тя. Тя допълни, че България досега е имала последователни позиции, защото независимо кой е министър-председател, българските граждани очакват да бъдат в ядрото на ЕС. Според нея казвайки, че България е била изпълнила ангажиментите само на хартия, Петков нарушава интереса на българските граждани.

По време на визитата си в Брюксел Кирил Петков проведе и серия двустранни срещи. Снощи той е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са възможностите за сътрудничество в сферите на ядрената енергетика и на жп-транспорта с Франция и на строежа на магистрали с Германия. Предстоят двустранни работни срещи.

Българският премиер е провел разговор и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, който е проявил интерес към българското производство в сферата на отбранителната индустрия. Двамата са обсъдили възможността България да продава от производството си на Египет без посредници. От своя страна египетският президент е заявил, че страната ни може да закупи от Египет втечнен газ. 

Кирил Петков е обсъдил борбата с корупцията с президента на Руанда Пол Кагаме. Африканската държава е отбелязала значителен успех в тази сфера и в момента се намира на по-предни места в класациите от България, изтъкна Петков. Кагаме го е поздравил за проявената воля за борба с корупцията и го е посъветвал да таргетира големите корупционни босове. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ