Петя Първанова подава оставка като председател на Агенцията за бежанците

Петя Първанова подава оставка като председател на Агенцията за бежанците

Петя Първанова подава оставка като председател на Агенцията за бежанците

Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за бежанците. Това потвърди самата тя пред БНТ.

По думите ѝ тази сутрин е повикана на разговор в Министерски съвет. По време на разговора е станало ясно, че съвместната работа не може да продължи. 

Петя Първанова е родена в град София. Завършва немската езикова гимназия, а след това немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и право в Нов български университет. До 1999 г. работи като сътрудник, преводач и протокол в различни компании и държавни институции. В периода 1999 – 2001 г. е началник отдел „Международни връзки и протокол” в Администрацията на Главния прокурор. 

В периода 2001 до 2013 г. е директор на дирекция „Международно сътрудничество” на МВР, където координира, организира и участва в подготовката и изпълнението на критериите за членство в ЕС в областта на вътрешните работи, миграция и убежище. След присъединяване на България към ЕС отговаря за координацията по изпълнение на ангажиментите, произтичащи от членството.

От 2002 до 2007 е ръководител на Работна група 24 „Правосъдие и вътрешни работи“, а след присъединяването на България към Европейския съюз до 2013 ръководи и контролира осигуряването на дейността на Работна група 23 „Сътрудничество в областта на вътрешните работи“ към Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет. В периода март – май 2013 г. е министър на вътрешните работи в назначеното от президента Плевнелиев служебно правителство с премиер Марин Райков.

От септември 2013 до март 2016 е ръководител на общоакадемичната администрация на Българската академия на науките. В периодите ноември 2014 – март 2015 и март 2015 – март 2016 е и съветник съответно на заместник-министър председателите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова в областите вътрешни работи, миграция, убежище. За времето на службата й в МВР е награждавана многократно за високи служебни резултати и висок професионализъм с медали, почетни знаци и отличие - с “За доблест и заслуга” - I степен (2007г.), а от 1 юли 2010 година й е присъдена категория А – старши комисар.  На 9 май 2019 г. е удостоена със степента кавалер на Националния орден на Почетния легион на Франция.

Има професионални специализации по „Управление на системите за криминална информация съобразно Европейските стандарти”, АМВР, 2002 г.; „Управление на човешките ресурси, подбор на персонал и управление на изпълнението”, Дъблин, 2012 г. и тримесечен стаж в Европейската комисия – Европейска служба за борба с измамите (OLAF) през 2005 година. Владее немски и английски език, ползва руски език.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ