Плевнелиев и Симеон II влизат в борд за европредседателството на България

Плевнелиев и Симеон II влизат в борд за европредседателството на България

Плевнелиев и Симеон II влизат в борд за европредседателството на България

Росен Плевнелиев и Симеон Сакскобурготски влизат в новосъздаден борд по председателството на България на Съвета на ЕС. Това разкри ресорният министър Лиляна Павлова.

„Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство“, каза Павлова и посочи, че през октомври ще е първата среща на борда.

Освен Плевнелиев и Сакскобурготски, в борда ще влязат известни европейски политици като още Ханс Герт Пьотеринг (председател на Европейския парламент 2007-2009 г.), Херман Ван Ромпой (председател на Европейския съвет 2009-2014 г), Жан Давид Леви (известен френски дипломат), Ервин Прьол (министър-председател на провинция Долна Австрия 1992-2017 г.).

Откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“, обяви още министър Павлова.

„Окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември. От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на Националната ни програма”, обясни министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ