Плевнелиев призова да се търси формула за съставяне на правителство без избори

Плевнелиев призова да се търси формула за съставяне на правителство без избори

Плевнелиев призова да се търси формула за съставяне на правителство без избори

„По време на всички консултации, включително и днес на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), застъпих тезата, че днес политическите сили в Народното събрание трябва да надскочат теснопартийните интереси и да потърсят формула за съставяне на правителство”. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС по отношение на актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза.

Плевнелиев заяви, че продължава да вярва, че настоящият парламент не е изчерпал своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. „Давам всичко от себе си, за да се намери начин Народното събрание да продължи дейността си, да бъде способно да излъчи работещо правителство”, каза държавният глава.

Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисъл, допълнителни консултации и разговори на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство, заяви още президентът. Той съобщи, че този петък ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание. „Едно служебно правителство стои на дневен ред - не го искам, не е моя цел, не съм тръгнал да търся министри”, посочи той. Плевнелиев смята, че не е добре за България да има две служебни правителства преди предсрочния вот. Той отбеляза, че има принципно съгласие предсрочните парламентарни избори да са в края на март - началото на април, но насрочването на дата е изключително правомощие на новоизбрания държавен глава. Според Плевнелиев има огромна опасност, ако се бърза с промените в изборното законодателство, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност.

Не така обаче мислят двете най-големи партии в парламента – ГЕРБ и БСП.

„Аз мога да съм премиер само с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ да е спечелила изборите. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиер и министрите и да си носи отговорността. Оставаме верни на това, което сме казали”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след заседанието на КСНС.

Според него няма резултат от днешното заседание, което е било по-скоро политическа консултация. Борисов посочи, че е очаквал новоизбраният президент да бъде тук и да се чуе какво мисли.

„БСП смята, че ресурсът на сегашният парламент е изчерпан и трябва да се проведат предсрочни избори, като датата да е 26 март. Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем веднага, ако трета политическа сила получи мандат за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент”, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Бяха споделени мнения, че Румен Радев е избягал от отговорност, не желаейки да присъства на КСНС, позицията ни е, че Румен Радев по конституция все още не е встъпил в правомощията на президент и смятам решението му за правилно да не участва и да става алиби за решения на  политически сили, за които след това трябва да носи отговорност”, коментира Нинова.

Бойко Борисов засегна и темата с референдума. По думите му след изборите всички партии са започнали да говорят срещу резултатите от референдума. „А беше насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво. Никой не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове, защото беше модерно и защото беше срещу мене и ГЕРБ”, коментира Борисов.

„Сега трябва да кажат, че всъщност са против и искат всички да сме заедно в против, но когато са гласували 2,5 милиона души, ние сме длъжни да ги приведем в сила”, отбеляза Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ