Плевнелиев: Протестите показват, че не сме се разделили с робската ни психика

Плевнелиев: Протестите показват, че не сме се разделили с робската ни психика

Плевнелиев: Протестите показват, че не сме се разделили с робската ни психика

С тези 9 протеста показваме, че още не сме се разделили с робската ни психика, че все очакваме някой друг да ни освобождава. Това заяви Росен Плевнелиев във връзка с множеството демонстрации на откриването на европредседателството.

"Левски ни учеше да изградим собствения си капацитет, за да се освободим сами, този процес още не е приключил. От времето на Бай Ганьо до наши дни българите успяваме да покажем най-лошото на света. Ще ми се да е обратното. Да покажем успехите на младите, успехите на икономиката", каза още Плевнелиев

Все пак той изтъкна, че всеки протест, стига да е законен и демократичен, трябва да бъде проведен. 

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно - целият политически елит, за съжаление, не си е свършил работата през годините. Те са символ на ниско доверие на гражданите към институциите, защото те са обърнати с лице към силните, олигарсите, към хората с връзки, а не към народа", коментира още той по повод протестите срещу застрояването на Пирин.

По думите му това ниско доверие е заслужено, защото някои от системите в държавата са отказали да гарантират справедливост, като например здравеопазването и съдебната система.

Според него втори лифт на Банско трябва отдавна да е построен, защото всички райони в страната имат право да развиват туризма.

"Абсолютна безотговорност е да оставим една трета, и най-бедната част на народа, да не развиват туризъм, заради едно безумно противопоставяне", категоричен е Плевнелиев.

По думите мъу ползите от Европредседателството са огромни. "Тогава, когато прожекторите от света са насочени срещу вас и вие сте готови да покажете най-доброто от себе си, няма как да не извлечете ползи. Някои от ползите от българското председателство на ЕС вече са видими. Ние имаме подписан договор за добросъседство с Македония, през изминалата година беше признато българско национално малцинство в Албания. Това са стратегически постижения и аз поздравявам правителството. Ние вече берем плодовете на председателството”, посочи Плевнелиев, подчертавайки, че сега трябва да покажем най-доброто от себе си, „да се мобилизираме, да сложим край на партизанския подход и да сме обединени всички”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ