Пол Кругман: Тръмпизмът няма да изчезне скоро

Пол Кругман: Тръмпизмът няма да изчезне скоро

Пол Кругман: Тръмпизмът няма да изчезне скоро

Президентът Доналд Тръмп може да е изгубил президентските избори, но Тръмпизмът няма да изчезне в скоро време. Това заяви пред Си Ен Би Си нобеловият лауреат Пол Кругман.

Коментарът на Кругман идва в момент, в който демократът Джо Байдън е на път да си осигури 306 гласа в избирателна колегия, резултат, подобен на този, с който Тръмп спечели изборите преди четири години. Тогава републиканецът определи победата си като „съкрушителна“, но днес той отказва да признае поражение.

Резултатите от изборите на 3 ноември се очакваше дd донесат „синя вълна“, при която Демократическата партия да спечели Белия дом, да запази контрола си на Камарата на представителите и да си осигури мнозинство в Сената. Първите две са на практика гарантирани, но третото остава под въпрос. Кандидатите на републиканците за Конгреса се представиха по-добре от очакваното, като популярността на самия Тръмп сред основните му избиратели се оказа по-устойчива от очакваното. Нещо повече, 74-годишният републиканец спечели повече гласове, от който и да е било друг президент в историята, освен директният му съперник Джо Байдън.

„Сянката на Тръмп ще продължи да виси над неговата партия и над цялата американска политическа сцена“, коментира който е професор в City University в Ню Йорк.

„Няма друг президент в историята на САЩ, който да е бил по-малко прозрачен по отношение на личните си финанси, но изглежда, че Тръмп е напът да фалира. Нека бъдем честни, към неговите бизнеси бяха насочени големи потоци от приходи, защото това носеше административни ползи“, каза Кругман, без да даде повече детайли.

„Въпросът е дали един фалирал Доналд Тръмп би имал същото влияние? Може ли той да създаде медийна империя, която да го спаси от потъване?“, добави той.

Миналият месец в. „Ню Йорк таймс“ публикува анализ на данъчните декларации на Тръмп, според които повече от 200 компании, групи със специални интереси и чуждестранни правителства са инвестирали милиони долари в имотите на Тръмп, спечелвайки в замяна специално отношение от президента и неговата администрация.

От Белия дом определиха анализа като „нови фалшиви новини“.

„Тръмпизмът, като политическо движение, е много устойчив. Изглежда, че той успя да достигне до някои дълбоко вкоренени недоволства.“, каза още Кругман.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ