Политическо разместване: Британският външен министър стана вицепремиер

Политическо разместване: Британският външен министър стана вицепремиер

Политическо разместване: Британският външен министър стана вицепремиер

Британският премиер Борис Джонсън нанесе корекция в кабинета си, премествайки Доминик Рааб от поста на външен министър на този на вицепремиер и министър на правосъдието.

Рааб, който срещна критики за начина на отиграване на изтеглянето на Обединеното кралство от Афганистан, бе обявен и за лорд-канцлер при пренареждането на върха, пише CNN.

Бившият министър на външните работи бе на почивка в Гърция в момента, в който талибаните поеха контрол над азиатската държава. Той се сблъска с искания за оставка, след като каза, че малко преди падането на Кабул, помолил заместник да се свърже спешно с външния министър на Афганистан относно евакуацията на преводачи, работили с британските въоръжени сили. Обаждането обаче така и не се случило.

Освен това Рааб опроверга твърденията, че бил видян да релаксира на плажа в деня на падането на Кабул. Неговото място във външното министерство ще бъде заето от Лиз Тръс, която ще остане и министър по въпросите за жените и равенството.

Робърт Бъкланд на свой ред се оттегля от позицията на министър на правосъдието, за да я отстъпи на Рааб. Робърт Джерик спира да бъде министър на жилищата, общностите и местното управление, за да бъде заменен от Майкъл Гоув, който заедно с Джонсън ръководи кампанията за Брекзит през 2016 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ