Политолог: Избирането на Тръмп за президент на САЩ може да разпали световна търговска война

Политолог: Избирането на Тръмп за президент на САЩ може да разпали световна търговска война

Една от най-големите опасности, ако кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, е за международната търговия и следователно за световната икономика, заяви вчера на публична лекция в София американският политолог Пол Сурасик.

Тъй като през годините Конгресът е делегирал много правомощия на американските президенти, "има много правни лостове, които Тръмп може да използва, за да повиши поне временно митата за стоки от други страни", каза Сурасик, декан на Факултета по политически науки и международни отношения в университета "Йънгстаун" в Охайо.

"Дори самата вероятност това да стане, може да предизвика търговска война, каквато ще бъде много вредна за всички икономики", допълни Сурасик на лекцията, организирана от Американо-българската алумни асоциация.

Един от лайтмотивите в предизборната кампания на 70-годишния магнат на недвижими имоти е яростната съпротива срещу глобализацията и споразуменията за свободна търговия, които по думите му са довели обикновените американци до бедност, до загуба на милиони работни места в производството, от които се е облагодетелствал единствено финансовият елит.

Противно на изповядваната от републиканската върхушка идеология в подкрепа на свободния пазар, кандидатът на Републиканската партия обещава, ако бъде избран, да предоговори споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада (НАФТА) и да отхвърли предлаганото Транстихоокеанско патньорство (ТТП) с 11 държави от Азиатско-тихоокеанския регион.

"Каквото и да стане през ноември, ще бъде много трудно за САЩ да продължат с каквито и да било нови споразумения за свободна търговия, защото цялостната политическа обстановка се е изменила много", каза Сурасик и припомни, че кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън, въпреки първоначалната си подкрепа за ТТП и косвеното си участие в преговорите по споразумението, сега дава заден ход.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ