Половината армия на Беларус е в бойна готовност заради „външни заплахи“

Половината армия на Беларус е в бойна готовност заради „външни заплахи“

Половината армия на Беларус е в бойна готовност заради „външни заплахи“

Държавният глава на Беларус Александър Лукашенко е наредил половината армия на страната да има бойна готовност заради опасения от „външни заплахи“.

„И защо в този момент НАТО започнаха да разгръщат войски близо до нашите граници? Те разположиха учения точно на границата. Какво съм длъжен да направя? Аз също разгърнах военни на границата, приведох половината армия в бойна готовност“, заяви пред журналисти Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА.

Според него в момента съществува реална военна заплаха. „Онези зад граница трябва да се успокоят и да помислят какви последствия могат да донесат на Европа проблемите в Беларус“, коментира президентът. „Те (на запад) не се нуждат от Беларус. Беларус е трамплин, както обикновено, за Русия“, добави още той.

Държавният глава изрази опасения, че Полша може да опита да анексира част от територията на страната му, предвид нарастването на напрежението с Варшава, предаде „Политико“. Президентът Анджей Дуда отрече да има подобни намерения. „Това е пропаганда“, заяви той в свое интервю.

Вчера стана ясно, че Кремъл е създал резерв от полицейски сили по молба на Лукашенко. Той обаче ще бъде използван, единствено ако ситуацията излезе от контрол. „Чухте вчера изявлението на нашия съсед и мой добър приятел (руския президент Владимир Путин). Думите му не означават, че руснаците искат да защитят Беларус. Можем да го направим сами. С руския президент трябва да разберем какво може да се случи, ако пропуснем нещо“, отбеляза лидерът на Беларус по темата.

По-рано той обвини НАТО в засилване на присъствието на войски по границата на страната. От алианса отхвърлиха твърдението и генералният секретар Йенс Столтенберг призова Лукашенко да уважава основните права на хората.

Протестите срещу властта в столицата Минск не стихват – според местни активисти за гражданските права снощи на площад „Независимост“ са били задържани 264-ма души, сред които най-малко 10 журналиста, включително от информационните агенции ТАСС, „Ройтерс“ и „Асошиейтид Прес“, както и от „Би Би Си“. Гражданите не са доволни от резултатите от проведените в началото на август президентски избори, според които Лукашенко печели убедително 6-и пореден мандат с малко над 80% от вота на гласоподавателите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ