Полша прие противоречив закон за Холокоста

Полша прие противоречив закон за Холокоста

Полша прие противоречив закон за Холокоста

Полският парламент гласува късно снощи противоречив закон, който заплашва с глоба или затвор  до 3 години всеки, който свърже „полската нация или държава“ с престъпленията на германските нацисти в окупирана Полша. Законът забранява между другото лагерите на смъртта като Освиенцим (Аушвиц), Биркенау, Треблинка,  Собибор,  Майданек, Хелмно, Белжец да бъдат наричани „полски“.

За да влезе в сила, проектът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда.

Консерваторите твърдят, че целта на закона за еврейския геноцид е да защити имиджа на страната.

Проектът разгневи Израел. САЩ изразиха тревога от последиците от закона. Той може да има "отражения" върху "стратегическите интереси и отношения на Полша, включително със САЩ и Израел", предупреди говорителката на Държавния департамент Хедър Науър.  По думите й "възможните разделяния между съюзниците ще имат полза само за нашите съперници“.

Науър призова Полша да проучи отново проекта в светлината на евентуалното му последици за свободата на изразяване и на „капацитета да бъдем добри партньори“.

Според Израел един от текстовете е опит за отричане на участието на поляци в унищожаването на евреи и на възможността да бъдат преследвани в съда от наследниците на жертвите на геноцида.

Въпреки че премиерът Бенямин Нетаняху протестира още в петък, когато долната камара одобри закона, и въпреки протестите на еврейски организации по света, Сенатът гласува текста без промени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ