Полският Върховен съд отхвърли спорната съдебна реформа

Полският Върховен съд отхвърли спорната съдебна реформа

Полският Върховен съд отхвърли спорната съдебна реформа

Съдиите от полския Върховен съд определиха като неконституционни мащабните реформи в съдебната система, започнати от управляващата консервативна националистическа партия, съобщи Франс прес.

Новите закони, свързани с Върховния съд, Националния съвет на магистратурата и съдилищата по правата на човека са подготвени в нарушение на фундаменталните правила на законите, се казва в  декларацията на Генералната асамблея на съдиите от върховния съд. Тя е подкрепена от 69-има съдии, трима са гласували против и трима са се въздържали.

Много от новите разпоредби противоречат на полската Конституция, нарушават принципите на разделение на властите, на независимостта на съда и на съдиите и несменяемостта на съдиите, се подчертава в текста.

Новият закон, подписан през декември от президента Анджей Дуда, прекратява мандата на почти половината съдии от Върховния съд, сред които и на председателката му Малгожата Герсдорф. Тя нарече реформата преврат срещу институцията.

В петък председателят на Националния съвет на магистратурата Дариуш Завищовски подаде оставка в знак на протест. Според критиците реформите ще ограничат независимостта на магистратите и ще засилят влиянието на изпълнителната и законодателната власт върху съда.

Реформата хвърли Полша в политическа криза. Брюксел обвини Полша, че потъпква върховенството на закона, а Европейската комисия откри безпрецедентна процедура, чрез която Полша може да загуби правото си на глас в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ