Полският Върховен съд отхвърли спорната съдебна реформа

Полският Върховен съд отхвърли спорната съдебна реформа

Съдиите от полския Върховен съд определиха като неконституционни мащабните реформи в съдебната система, започнати от управляващата консервативна националистическа партия, съобщи Франс прес.

Новите закони, свързани с Върховния съд, Националния съвет на магистратурата и съдилищата по правата на човека са подготвени в нарушение на фундаменталните правила на законите, се казва в  декларацията на Генералната асамблея на съдиите от върховния съд. Тя е подкрепена от 69-има съдии, трима са гласували против и трима са се въздържали.

Много от новите разпоредби противоречат на полската Конституция, нарушават принципите на разделение на властите, на независимостта на съда и на съдиите и несменяемостта на съдиите, се подчертава в текста.

Новият закон, подписан през декември от президента Анджей Дуда, прекратява мандата на почти половината съдии от Върховния съд, сред които и на председателката му Малгожата Герсдорф. Тя нарече реформата преврат срещу институцията.

В петък председателят на Националния съвет на магистратурата Дариуш Завищовски подаде оставка в знак на протест. Според критиците реформите ще ограничат независимостта на магистратите и ще засилят влиянието на изпълнителната и законодателната власт върху съда.

Реформата хвърли Полша в политическа криза. Брюксел обвини Полша, че потъпква върховенството на закона, а Европейската комисия откри безпрецедентна процедура, чрез която Полша може да загуби правото си на глас в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ