Повишават минималния дневен размер на обезщетението за безработица

Повишават минималния дневен размер на обезщетението за безработица

Повишават минималния дневен размер на обезщетението за безработица

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица ще се повиши от 9 лв. на 12 лв. от 1 октомври 2020 г. Очаква се това увеличение да засегне около 30 000 лица средно на месец. Това стана ясно след проведеното извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество, свикано от вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. 

Пак от 1 октомври ще се удължи с три месеца срокът, в който получават обезщетение за безработица хората, които имат най-малък стаж, преди да загубят работата си. В момента при стаж до 3 години обезщетение за безработица се получава само 4 месеца. С промените ще стане 7 месеца. Остава обаче изискването за поне 1 година непрекъснато осигуряване, за да има право на обезщетение за безработица. Тази промяна ще засегне между 13 000 и 15 000 души средно на месец. Двете мерки ще струват около 90 млн. лв. до края на годината, като парите ще са от от фонд "Безработица", който през април месец бе увеличен с 1 млрд. лв.

С предложените промени се предвижда да се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 г., същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред.

Предвижда се увеличението на основните месечни заплати на служителите в съответните администрации – с не повече от 30 на сто от досегашния размер, да влезе в сила от 1 август 2020 г.

Социалните партньори не постигнаха единодушна подкрепа по Проекта на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. От работодателските организации АИКБ и БСК не подкрепят, а КРИБ и ССИ подкрепят по принцип, като дават препоръка за допълване на мотивите и предоставяне от страна на вносителите на ясни финансови разчети. От синдикалните организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“ подкрепят проекта на ПМС, като дават конкретни бележки и предложения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ