Кирил Петков за проектобюджета: Дефицитът финансира инвестициите

 Кирил Петков за проектобюджета: Дефицитът финансира инвестициите

Кирил Петков за проектобюджета: Дефицитът финансира инвестициите

Правителството прие проектобюджета за 2022 г. Това обяви премиерът Кирил Петков след днешното заседание на кабинета.

"Това е бюджет на растежа", посочи той. 

По думите му, инвестициите от държавния сектор ще са 5,8% от БВП, дефицитът без covid-мерките ще е 2,5 процента от БВП, а заедно с covid-мерките ще е 4,1%от БВП. "Това означава че дефицитът финансира инвестициите", коментира Петков. 

Сметките за електричество, които ще се получат през февруари, ще включват компенсациите за декември и за януари, и ще са значително по-ниски, каза още Петков. Помощите за общините включват помощи за ток за учебните заведения, за детските градини и болниците, посочи премиерът.

За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от април тази година, каза още премиерът. "В проектобюджета за тази година правителството ще инвестира 70 млн. лв. за изграждане на детски градини. Възнагражденията на учителите ще станат 125% от средната работна заплата. Няма да има пенсионер под линията на бедност. Всички мерки в подкрепа на бизнеса, като 60/40, остават поне в следващите шест месеца, запазват се и мерките за подпомагане заради високите цени на тока", добави Петков. 

"Имаме бюджет, цялостно фокусиран върху капиталови инвестиции, в човешки капитал и никой да не остане под линията на бедност", заяви министър-председателят. Вярвам, че този бюджет показва реалната политика на социалните партньори в реални измерения, допълни той. 

Уволненията в "Булгаргаз" са за това, че хората там не са си изпълнили задачите по правилния начин и са причина за увеличението на цените на природния газ, допълни Кирил Петков по повод смяната в управлението, което стана в края на работния ден в петък миналата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ