Правителството в оставка изпраща Плана за възстановяване в Еврокомисията утре

Правителството в оставка изпраща Плана за възстановяване в Еврокомисията утре

Правителството в оставка изпраща Плана за възстановяване в Еврокомисията утре

Правителството в оставка ще приеме Плана за възстановяване и устойчивост утре и ще го изпрати в Европейската комисия. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на живо включване във Facebook от среща с министри, вицепремиерът Марияна Николова, кметове, депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилон и представители на туристическия бранш.

"Чакахме вчера да кажат някакви планове, да решат какво ще правят, те обясняват, че им трябва абсолютно мнозиноство. Затова, утре ще приемем плана и ще го изпратим в Европейската комисия. След това, ако искат, може да се поправя - той не е библия, това са гъвкави документи и подлежат на преговори с Европейската комисия", отбеляза Борисов.

Туризмът не просто участва в националния план за възстановяване и устойчивост, но е включен като дял с поне 1 милиард и ще има още по-голям дял в този план, коментира директорът на Института по оценки и анализи в туризма Румен Драганов, който също участва в срещата.

Срокът, който ЕК постави за изпращането на националните планове, според които ще се разпределят евросредствата, е краят на април.

България ще получи 12,6 млрд. лв. безвъзмездни средства и още толкова под формата на заеми. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че тези 12,6 млрд. лв. са една четвърт от цялото финансиране, което страната ще получи до 2030 г. Две трети от тези 12,6 млрд. лв. трябва да се договорят първите две години, добави той. Дончев съжали, че предвидените разходи за саниране в Плана са само 16%, като според него по това перо трябва да се изхарчат още пари.  

Междувременно днес в парламентарната Комисия по бюджет и финанси стратегическият документ ще бъде обсъждан за първи път от новия парламент.

Представители на новите партии в парламента критикуваха плана, че в него няма дългосрочна стратегия за качествена трансформация на българската икономика.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ