Правителството ще иска 1 млрд. лв. заем от ЕС за мерките 60/40

Правителството ще иска 1 млрд. лв. заем от ЕС за мерките 60/40

Правителството ще иска 1 млрд. лв. заем от ЕС за мерките 60/40

Българското правителство ще кандидатства за 1 млрд. лв. заем по Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19, който ще е известен като „инструмента SURE“, предаде пресслужбата на Министерски съвет.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е упълномощена да подпише искането от името на страната.

Правителството се надява със заема да бъдат покрити разходите по мерките за субсидирана заетост, като „60/40“. Според разчетите именно толкова ще бъде нужно на схемата, за да продължи да действа до януари, 2021 г. До момента по тази мярка бяха изплатени над 150 млн. лв., с които се подкрепиха 5,4% от работната сила в страната и според анализ на Агенцията по заетостта тя е предотвратила ръст на безработицата до 14%, вместо сегашните 8%.

С допълнителната финансова подкрепа ще се подпомогне запазването на заетостта на около 250 хил. работници и служители до края на 2020 г. и ще се подобри стабилността на системата за изплащане на обезщетения за безработица.

По време на първата актуализация на бюджета тази година пък таванът на дълга, който България може да поеме бе увеличен от 2 на 10 млрд. лв.

Целият бюджет на инструмента SURE е 100 млрд. евро, а условията по заемите са „благоприятни“, обясняват от ЕК. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 млрд. евро. За да осигури на поискалите финансова подкрепа държави членки, Комисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС.

SURE ще започне да действа, след като всички държави членки предвидят в бюджетите си своите гаранции. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г. По предложение на Комисията Съветът на ЕС  може да реши да удължи срока на разполагаемост на инструмента, всеки път за допълнителен срок от 6 месеца, ако продължават да са налице тежки икономически смущения, причинени от пандемията от COVID-19.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ