Правната комисия одобри Александър Андреев за председател на ЦИК

Правната комисия одобри Александър Андреев за председател на ЦИК

Правната комисия одобри Александър Андреев за председател на ЦИК

Правната комисия в НС одобри кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК. Той беше изслушан на открито заседание на комисията като окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Александър Андреев е предложение на неправителствена организация, припознат като кандидатура на ГЕРБ. Той е член на комисията от 2007 г. като към момента заема поста говорител на ЦИК. На изслушването си пред правната комисия той отговори на различни въпроси, свързани с провеждането на машинното гласуване. 

Той благодари, че кандидатурата му е припозната от основната политическа сила и определи тази подкрепа като оценка за неговата експертност, професионални знания и възможности. "Винаги съм приемал ЦИК като експертен орган, независим държавен орган. Независимо, че членовете на ЦИК са номинирани от политически сили, те участват в заседанията и взимането на решение със своята експертност. Без да звучи прекалено високо, но всеки един от ЦИК, които присъстват тук би могъл и да бъде председател на нея, защото тук надделява експертността, а не политически настроения или воля на някого", каза кандитът за председтаел на ЦИК Александър Андреев по време на изслушването си в Комисията по правни въпроси. 

"Машинното гласуване не е лекарството на всички недъзи в изборния процес. Те трябва да бъдат обект на широко обществено обсъждане", каза Андреев. Според него машинния вот ще е предизвикателство пред изборната администрация, да може да се изпълни законът, какъвто е приет от народните представители. 

"За да може да се създаде възможността да се проведе машинното гласуване, то трябва да има разписани правила. Това е моето лично мнение като член на ЦИК и по отношение на осъществяването на машинното гласуване. Не може в ИК да има три само текста, които да се отнасят за самото машинно гласуване без в тази връзка да бъдат ясно разписани правилата по отношение на това какви трябва да бъдат машините. И в обществото има дебат какви трябва да бъдат машините, но отделно от това как трябва да бъде проведено това машинно гласуване. Това е не само финансовият ресурс, но това е въпрос, който се отнася до съдбите на много хора. То изисква не само площ и пари, технически пероснал. Този технически персонал или персонал, който ще охранява тези машини, не може да бъде нает само за три месеца. Това означава доста сериозен ресурс в държавата. Тоест, редица други въпроси, които са свързани точно с логистичното обезпечаване на машинното гласуване", поясни Андреев. 

"За да може ЦИК да изпълни своите задължения, включително осъществяването на машинното гласуване ,трябва да бъде поставена в положението да го направи. Това се изисква да се отговори на редица въпроси, които ЦИК в своят анализ за предходните избори през 2019 г. доста подробно разви, защото тук не е въпросът дали да има машинно гласуване или да няма, а как да бъде осъществено машинното гласуване. Машинното гласуване е различна форма на гласуване, извън тази, която е в основният обем на Изборният кодекс, където имаме уредба подробна на гласуването с хартиени бюлетини. Текстовете по отношение на машинното гласуване са много малко и те не разрешават една допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК, като орган, който е натоварен по силата на ИК с произвеждането на изборите. Те не могат да бъдат решени само от ЦИК. Това са въпросите, свързани с придобиването на машините, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране, тяхното транспортиране. Следователно машинният вот изисква не само придобиваме машините, а трябва да отговорим на всички останали въпроси – къде ще бъдат складирани, как ще бъдат обслужвани, по какъв начин ще бъдат транспортирани, съхранявани, охранявани. Въпроси, които трябва да намерят отговор в една подробна уредба в Изборния кодекс. Това трябва да бъде държавна политика, така както ЦИК до момента го е заявявала. Надявам се, че тези въпроси ще намерят своят отговор, тъй като тези въпроси трябва да позволят на ЦИК да произведе машинното гласуване на предстоящите избори", каза още той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ