Премиерът на Финландия настоява за 6-часов работен ден

Премиерът на Финландия настоява за 6-часов работен ден

Премиерът на Финландия настоява за 6-часов работен ден

Премиерът на Финландия Сана Марин призова за съкращаване на обичайния 8-часов работен ден в страната с аргумента, че това може да увеличи продуктивността на служителите, предаде изданието Euractiv.

По време на речта си пред Социалдемократическата партия в събота тя отново постави на дневен ред идеята за редуциране на работното време на 6 часа, която неведнъж е предлагала.

„Трябва да създадем ясна визия и конкретни стъпки за това как Финландия може да се насочи към по-кратко работно време, а служителите – към по-добър трудов живот“, коментира Марин пред колегите си, които я избраха за председател на социалдемократите в неделя. Според нея подобен ход не е в конфликт с публичните финанси, нито с целта на правителството да повиши нивото на заетост от 73.7% до поне 75%. За да стане реалност плана ѝ обаче, тя трябва да убеди в неговата ефективност и останалите 4 партии от управляващата коалиция.

34-годишната лидерка, която е сред най-младите министър-председатели в света, предвижда и инвестиции в образователната система, както и превръщането на Финландия във въглеродно неутрална държава до 2035 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ