Премиерът на Ирак официално встъпи в длъжност

Премиерът на Ирак официално встъпи в длъжност

Премиерът на Ирак официално встъпи в длъжност

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди официално встъпи в длъжност, като положи клетва в Съвета на представителите (парламента), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През изминалата нощ еднокамарният парламент гласува доверие на 14 от 22-мата министри от кабинета, но ключовите постове на отбраната и вътрешните работи остават вакантни. На 6 ноември депутатите на допълнително задеседание ще гласуват за утвърждаването на останалите министри.

Присъстващите 220 депутати - от общо 329 избрани през май, подкрепиха програмата на правителството на 76-годишния Адел Махди. Министър на външните работи е Мохамед Али ал Хаким, бивш посланик на Ирак в ООН. Министър на петрола е Тамер ал Гадабан, който вече е заемал поста през 2004-2005 г., а министър на финансите е кюрдският политик Фуад Хусеин, близък до Масуд Барзани.

В началото на месеца иракският парламентът избра кюрдския политик ветеран Бархам Салих от Патриотичния съюз на Кюрдистан за президент на страната. 

Съгласно неофициално споразумение, датиращо от 2003 г., когато беше инвазията на САЩ, президентският пост в Ирак - до голяма степен церемониален, се дава на кюрд, докато на премиерския пост е политик шийт, а председателят на парламента е сунит.

Салих получи подкрепа от 220 законодатели от общо 273, присъствали на заседанието. Той разполагаше с 15 дни да състави ново правителство. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ