Премиерът притеснен от финансовото състояние на държавата

Премиерът притеснен от финансовото състояние на държавата

Премиерът притеснен от финансовото състояние на държавата

Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. От икономиката и състоянието на бизнеса зависи събираемостта на данъците и това с какви пари разполага държавата и какви средства може да задели за различни социални програми и други дейности. Това заяви по време на изслушването си в пленарна зала служебният премиер Стефан Янев.

По думите му, държавният бюджет за 2021 г. е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. "Поради това и липсата на актуализация на бюджета, възможностите за допълнителни разходи били почти изчерпани", категоричен беше Янев.  

"Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата - приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет - установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", обяви служебният министър-председател. 

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет, още в края на месец април и началото на месец май. 

"Беше установена ниска събираемост, отписване на задължения по давност. На годишна база НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения, като за периода 2017-2020 г. са отписани общо 10 млрд. задължения. В същия период са натрупани големи задължения, които са от порядъка на 10 млрд. лв. Най-големият длъжник е натрупал задължения за 161 млн. лв, а има такива с по над 50 млн. лв. Част от тези дългове може да са трудно събираеми. Първите 100 фирми от изготвения списък на големите длъжници дължат над 2 млрд. лв. Освен това са установени и фирми, които притежават големи касови наличност и системно теглят големи суми в тяхната дейност", поясни служебният премиер.

Той обяви още, че за периода 2017 - 2020 г. само 55 % от начислените ревизионни актове от НАП са събрани. 45% не са събрани. По думите му, това говори за качеството на ревизионните актове. 

"Няколко думи по отношение на приходните агенции и анализ на дейността на НАП. Този анализ показа, че фирмите, които са получили публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата, са с установена доста силна концентрация на публичните средства. Само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15.8 млрд. лв., от които 3.4 млрд. лв. са платени на 7 фирми. През тази година за първите 4 месеца три фирми са получили и 1.3 млрд. публичен ресурс. В тази връзка започнаха проверки на фирмите и всички техни подизпълнители с цел да се засили публичния контрол на получените пари чрез проверки на НАП на големите получатели на държавен ресурс", заяви още Стефан Янев. 

"В резултат на анализ на Министерство на финансите е установено огромно разходване на държавен ресурс по отношение на така наречените ин хаус поръчки. Само за периода от началото на 2019 г. до края на април 2021 г. по този месец са възложени дейности на стойност 8.6 млрд. лв. Рекордьор в това отношение е АПИ, която е възложила дейности за 2.4 млрд. на 55 частни компании и 3.1 млрд. лв. на държавната фирма "Автомагистрали" без тя да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. Впоследствие тези дейности се превъзлагат на подизпълнители по непрозрачен начин.
"Автомагистрали" са сключили договор за 5.5 млрд. лв. без обществени поръчки", добави премиерът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ