Превозвачи и правителство договориха 3-месечен тестов период на тол системата

Превозвачи и правителство договориха 3-месечен тестов период на тол системата

Превозвачи и правителство договориха 3-месечен тестов период на тол системата

Тримесечен тестов период на тол системата влиза в сила от 1-ви март. В следващите 3 месеца камионите ще се движат по тарифите, предложени от превозвачите, а второкласните пътища ще отпаднат. Простестите на превозвачите се отменят, но стачната готовност остава. За това се договориха правителството и превозвачите след среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. 

„Тол системата ще започне с намалените тарифи, предложени от бранша. Тарифите ще бъдат предоставени за обществено обсъждане в понеделник, 13 януари. Ще има тарифи за автомагистралите и първи клас пътища, втори клас пътища отпадат като таксуване“, обясни след срещата министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Общественото обсъждане ще продължи един месец, след което тарифата ще бъде приета от МС.

„До 1-ви март браншовите организации ще съдействат всяко едно пътно превозно средство над 3,5 тона, както и малките и големите автобуси, да бъдат оборудвани и готови със сключени договори, за да няма проблеми при пускането на системата. Реалната търговска експлоатация е за три месеца и през юни ще има нова среща, на която ще бъдат обсъдени приходите и при необходимост тарифите ще бъдат актуализирани“, каза още регионалният министър.

Според Аврамова на този етап има разминаване за размера на сумата, която може да се събере по тарифите, предложени от превозвачите, спрямо предложението на МС. По думите й браншовите организации смятат, че заложените 450 млн. лева приходи за 2020 г. ще се постигнат с намалената тарифа, но окончателният извод ще е през юни. Тогава ще се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени цените на превозите на тол системата.

„Другата седмица ще имаме среща, за да обсъдим това, което може да се направи за следващия програмен период. Досега браншът беше изключен от възможност за участие в програмите. Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Изтъкнахме пред премиера всички наши опасения и изложихме аргументите си по отношение на функциониране на тол системата. Срещнахме разбиране. Ние също поехме ангажимент до 1 март да осигурим всички условия, за да заработи тол системата", поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ