Президентът обясни защо налага вето върху част от промените в Изборния кодекс

Президентът обясни защо налага вето върху част от промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев обяви официално, че налага вето върху част от разпоредбите от Закона за допълнение и изменение на Изборния кодекс, както и мотивите към него.  Според него промените в този закон обезсмисляли машинното гласуване. Радев депозира ветото в деловодството на парламента още при гласуването на измененията на второ четене миналата седмица.

"Трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданството, удължава агонията", започна обръщението си към народа президентът.

По думите му, в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност на многобройните скандали, белязали последните години. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано на същата цел.

"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче, се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. 

Тези решения трудно могат да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни монипулации в полза на управляващите. Снемането, което законът извършва от Народното събрание и прехвърлянето върху ЦИК на решението и отговорността дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента при положение че в Конституцията ясно са показани разпоредби и се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите. 

В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предовратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция", каза още президентът.

"Винаги съм подкрепял обществената необходимост от разширяването на прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, но това трябва да става при ясни правила и без противоречие с Конституцията. Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание, неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт. 

Считам, че подобно палиативно разширяване на пряката демокрация не дава повече възможности на гражданите да решават важни въпроси и то пряко от държавната власт. Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнение в честността на изборите и за тяхното оспорване. 

Не мога да подмина и да не обърна внимание върху факта, че промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие, са пример за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите от урните. С оглед на изложеното налагам вето върху част разпоредбите от Закона за допълнение и изменение на Изборния кодекс", заяви в края на обръщението си Радев.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ