БСП готова да търси пресечни точки с другите партии без ГЕРБ и ДПС

БСП готова да търси пресечни точки с другите партии без ГЕРБ и ДПС

БСП е съгласна да търси общи пресечни точки с другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС, ако получи третия мандат. Те обаче изтъкват, че са си поставили две задачи, като първата от тях е актуализация на бюджета. БСП е готова да положи максимални усилия за съставяне на редовен кабинет. Това стана ясно по време на консултациите на БСП при президента Румен Радев. От страна на БСП присъстваха Корнелия Нинова, Кристиян Вигенин и Ирена Анастасова. 

Преди тях тази сутрин вече бяха представителите на "Има такъв народ" и на ГЕРБ-СДС. От ИТН ясно заявиха, че няма да подкрепят трети мандат, а ГЕРБ-СДС се заканиха за пореден път да върнат втория мандат в момента, в който им бъде връчен от президента. 

"Налага се да правя втори цикъл консултации в рамките на конституционната процедура за съставяне на правителство от 46-ото Народно събрание", каза в началото на консултациите с БСП президентът и изтъкна необходимостта от формиране на редовен кабинет. 

"Преди малко вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха своята позиция, че те ще върнат веднага втория мандат при неговото връчване. Това поставя съответно голяма тежест върху третия мандат и дали българският парламент ще може да отговори на очакванията на българските граждани или той ще бъде пропилян отново. За това трябват диалог, отговорност и конструктивност", каза Румен Радев.

Той изтъкна, че именно БСП е била тази, която в консултациите между партиите от 46-ото НС прояви отговорност, зрялост и мъдрост. "Аз разчитам, че вие и занапред ще продължите да търсите и работите за допирни точки между различните партии за ясни приоритети и цели в интерес на българските граждани, както и за нормализиране на политическия диалог", каза още Радев. 

Коалиция "БСП за България" сме си поставили две задачи, изтъкна в началото на изказването си лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Първата е актуализация на бюджета в три посоки. Първо - стабилизиране на здравната система за посрещане на covid-кризата. Второ - преизчисляване на пенсиите, увеличаване на доходите, за да могат българските граждани да посрещнат ценовия шок и увеличението на цените на ток, парно, храни и най-необходимите стоки. И третото е подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна. Това виждаме като предложения по внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета, които ние ще направим между първо и второ четене с цел неговото подобряване", обясни Нинова. 

По думите й, втората задача пред БСП е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, което да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система.

"Ако третия мандат дойде при нас ще продължим по начина, по който и досега - конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС, за да видим можем ли да постигнем съгласие по тези приоритети за България", посочи Корнелия Нинова.

Няма заявена от президента позиция на кого ще даде третия мандат, коментира след края на консултациите пред журналисти Корнелия Нинова. Ако третият мандат дойде при нас, ще положим усилия да разговаряме с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", за да намерим общото помежду си и да обсъдим възможност за съставяне на редовно правителство, допълни тя. Нинова обаче уточни, че ако президентът реши да даде третия мандат на БСП, то от партията ще поискат нова среща с него, за да говорят за служебните министри. В същото време Нинова  увери, че от БСП са готови и за нови избори. "Готови сме за избори, но не сме обсъждали формата", допълни лидерът на БСП. 

"Декларирахме готовност да свършим две неща. Първото е да приемем актуализация на бюджета, за да стабилизираме здравната система, да увеличим доходите на хората и преизчислим пенсиите и да подготвим България за мигрантска. Второто е да положим максимални усилия на здрав разум, хладнокръвие, без емоции и с мисъл за ситуацията, в която се намира страната, за да има редовно правителство. Имаме такава готовност от страна на коалиция "БСП за България". Няма заявена от президента позиция на кого ще даде трети мандат. Това е негово решение, ние ще го изчакаме", каза още Нинова. 

Според нея има основа, "на която да стъпим, в едни следващи разговори с всички колеги от трите т.нар. протестни партии."

"Ако мандатът дойде при нас, ще започнем от там, където свършихме разговорите за първия мандат – приоритети, политики, програма за едно бъдещо правителство", обясни Нинова и обърна внимание, че с ИТН например вече са постигнали висока степен на съгласие по някои основни приоритети. "Ние с тях постигнахме висока степен на съгласие по важни приоритети – здравеопазване, образование, социална политика, съдебна реформа и др. Стигнахме дори до неприемливото от началото за тях писмено споразумение по тези въпроси. Те го подписаха, за което им благодарим. Това беше съществен напредък в разговорите. Имаме основата, на която да стъпим, в едни следващи разговори с всички колеги от трите т.нар. протестни партии."

Нинова поясни, че по време на консултациите от БСП са повдигнали и въпроса за мигрантската вълна. "Ние поставихме въпроса за мигрантската вълна и за тежката ситуация в Афганистан и последиците за Европа и България. Потвърдихме пред президента желание по-спешно да ни бъдат предоставени разчети какво е необходимо на България, за да се справим с тази вълна, да ни ги дадат на нас като народни представители от "БСП за България", за да ги внесем в парламента и да ги решим. Ако не стигнем до правителство и се разпусне парламента, няма да има орган, който да може да решава тези въпроси, които са необходими", каза Корнелия Нинова. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ